Reiservaring Noorse Fjorden

Reisverslag Noorse Fjorden
In 2015 maakte ik met Holland America Line een 15-daagse cruise. Naast een bezoek aan de Shetlandeilanden en IJsland deed het schip tevens Noorwegen aan. Het land van fjorden en gletsjers, een pracht van een bestemming.

Eidfjord
De eerste aanleghaven in Noorwegen is Eidfjord. Een kleine, compacte, ietwat kneuterige plaats. Wat het plaatsje zelf aan grandeur ontbreekt, wordt meer dan goed gemaakt door het nabij gelegen sprookjesachtige Hardangerfjord. Dit fjord op de Hardangervidda is het vier na langste fjord ter wereld en het op een na langste in Noorwegen. In een woord: schitterend.
De Voringfossen, een waterval die zich in een vrije val van 182 meter naar beneden stort en daarmee één van de hoogste watervallen van het land is, bekijk ik vanaf het water. Wat een contrast: Het donderende water dat een continue stroom aan lawaai opwekt, weerkaatsend tegen de alom aanwezige serene stilte.

Geirangerfjord
Zelfs in een land waar het natuurschoon enkel in superlatieven uitgedrukt kan worden, overtreft het Geirangerfjord alles wat ik in Noorwegen zag. Met kop en schouders steekt dit diepe, mooie fjord, tussen de steile bergen, boven alles uit. Het is niet voor niets dat zowel de locals als toeristen dit bestempelen als mooiste fjord ter wereld. Bovendien zette UNESCO het natuurfenomeen op haar prestigieuze Werelderfgoedlijst.
Behalve ons schip – dat net een speelgoedbootje lijkt, wanneer we tussen de bergwanden doorvaren – bezoeken gemiddeld meer dan 300.000 cruise passagiers dit prachtige fenomeen. Alsof het Geirangerfjord nog niet speciaal genoeg is, spot ik vanaf het dek ook nog eens bultruggen. Mijn dag kan niet meer stuk.

Bergen
In vergelijking met onze andere aanlegplaatsen, maar ook voor Noorse begrippen, is Bergen een wereldstad. Relatief gezien dan, tenminste. Door de gemoedelijke sfeer en de geringe afmetingen doet het toch eerder dorps aan. Bergen werd meer dan 900 jaar geleden gesticht, maar maakte de hoogtijdagen van het Noorse Viking tijdperk net niet meer mee. Gedurende de middeleeuwen was Bergen een van de belangrijkste steden in het Hanzeverbond. Eeuwen lang was Bergen het handelscentrum tussen Scandinavië en de rest van Europa. De wereldberoemde Bryggen zijn het belangrijkste erfgoed uit deze periode. Thans tref je er restaurants, kroegen, ambachtelijke winkels en historische musea. Het fort, luisterend naar de naam Bergenhus, ligt aan de baai van Bergen. Ik dwaal er langs de overblijfselen van de eerste kathedraal, langs Håkonshallen, het grootste niet-religieuze middeleeuwse bouwwerk van Noorwegen en meer historisch erfgoed.
Ulriken, de hoogste van de zeven bergen rond deze Noorse stad,  is bij uitstek een prachtige plek met een top uitzicht. Ik klim naar de top en zie het schip liggen. Vanaf dit adembenemend stukje Noorwegen lijkt alles klein en nietig.

Bent u benieuwd naar de rest van mijn verhalen of over de andere bestemmingen die ik tijdens de cruise bezocht, schuif dan eens bij me aan. Ik vertel u er graag meer over.

Reisvoorstel op maat

Bespreek uw wensen met een reisspecialist. Zij adviseren u graag op basis van eigen reiservaringen.
Reisvoorstel aanvragen

“Alsof het Geirangerfjord nog niet speciaal genoeg is, spot ik vanaf het dek ook nog eens bultruggen. Mijn dag kan niet meer stuk.”

Annelies Coopmans, Reisburo Schoenmaeckers Venlo