Begeleide rondreis China, 16 t/m 30 oktober 2017
Dag 1, 16 oktober 2017: Amsterdam – Beijing
Vertrek voor de vlucht naar Beijing per Finnair via Helsinki.
Dag 2, 17 oktober 2017: Aankomst Beijing (excursie Temple of Heaven)
Na aankomst in Beijing transfer naar de stad.
Beijing, de hoofdstad van China, is al eeuwenlang ‘s lands regeringscentrum en telt als gevolg daarvan vele prachtige monumenten uit het roemrijke keizerlijke verleden. Het is een vlakke, zeer uitgestrekte stad waar de oude stadswijken met hun huizen rond binnenplaatsen (‘hutongs’) in rap tempo plaats maken en al hebben gemaakt voor ruim opgezette hoge, moderne gebouwen langs brede boulevards.
Vanmiddag maakt u gelijk al kennis met de stad en bezoekt u de Temple of Heaven. Samen met de tempels van de zon, de aarde en de maan vormt deze ‘het firmament’, de vier elementen, met de keizer in zijn paleis als middelpunt. De Tempel van de Hemel is de fraaiste en belangrijkste van de vier en ligt ten zuiden van de stad. Deze tempel is de beroemdste van China en is gebouwd volgens de meest geavanceerde principes van geometrie en mechanica en een meesterwerk van 15e eeuwse architectuur.
U verblijft 3 nachten in Beijing. (L,D)
Dag 3, 18 oktober 2017: Beijing (excursie Verboden Stad en Tiananmen Square)
Vroeg uit de veren! Vanochtend gaat u naar het Behei Park waar u kunt zien hoe de ‘locals’ hier ’s morgens hun Tai Chi oefeningen afwerken.
Verder staan er vandaag nog een paar bijzondere bezienswaardigheden van Beijing op het programma. Zo brengt u een bezoek aan de Verboden Stad en het aangrenzende Tiananmen Square (Plein van de Hemelse Vrede). Vierentwintig keizers regeerden China vanuit de Verboden Stad en zo vormden deze gebouwen 5 eeuwen lang het Keizerlijke Paleis. De keizer verliet praktisch nooit het paleis en oefende vanaf de Drakentroon de absolute macht uit. De ommuurde Verboden Stad lag binnen de Keizerlijke Stad, die op haar beurt werd omgeven door de muren van Beijing zelf. Geen gebouw in Beijing mocht hoger zijn dan de gebouwen van de Verboden Stad. Dat is inmiddels een beetje anders geworden… De meeste huidige gebouwen van het paleis dateren uit de 18e eeuw. Binnen de Verboden Stad leefden de keizers in grote pracht en weelde, omringd door een hof, bestaande uit de keizerin, concubines, prinsen, eunuchen, hoge ambtenaren, priesters en duizenden bedienden, waaronder alleen al meer dan vijfduizend koks om iedereen op gepaste wijze te voeden. In 1912 was het keizerrijk ten einde. De jonge keizer Pu Yi (nog een kind en de hoofdpersoon van de film ‘The Last Emperor’ die hier gedeeltelijk werd opgenomen) bleef hier nog wel een paar jaar wonen en de president gebruikte het vervolgens als regeringszetel, waarna een periode van verval volgde tijdens welke de meeste schatten, kunstvoorwerpen en juwelen werd geroofd, verkocht of ten prooi vielen aan de diverse branden. Toch is er nog veel van de pracht en praal overgebleven in het enorme complex met zijn 9000 kamers. In het totaal beslaat de Verboden Stad een oppervlakte van 101 hectare en wordt het geheel omringd door een brede gracht en meer dan 10 meter hoge muren. U heeft uiteraard de tijd om hier uitgebreid rond te lopen en te fantaseren over hoe het moet zijn geweest toen de Verboden Stad nog verboden was…. (O,L,D)
Dag 4, 19 oktober 2017: Beijing (excursie De Chinese Muur)
Als het goed is bent u inmiddels een beetje geacclimatiseerd en kunt u de uitdaging van deze dag aan! U zet koers naar de Chinese Muur. Er zijn verschillende punten waar men de muur op kan gaan. De meeste punten liggen ver van de stad vandaan of zijn niet gerenoveerd en nauwelijks begaanbaar. De meest bezochte toegang (vanwege de nabijheid van de stad) is Badaling. Wij kiezen voor het iets minder toeristische en iets verder liggende Mutianyu. U gaat hier per kabelbaan omhoog en komt zo op de muur terecht. Bovengekomen kunt u een stukje van de zich als een draak door het landschap kronkelende muur aflopen om uiteindelijk te voet via een hiertoe aangelegd, maar redelijk ruig, bospad met wat grote rotsige treden de heuvel weer af te dalen naar de bus. Ook kunt u er voor kiezen weer per kabelbaan naar beneden te gaan. De muur is ruim 6500 kilometer lang. In de 5e eeuw voor Christus werd een aanvang gemaakt met het bouwen van een aantal stukken van de muur door verschillende volkeren die zich wilden beschermen tegen nomadische vijandige volkeren uit het noorden. Na de unificatie van China in het jaar 221 voor Christus, werden de verschillende muren aaneen gevoegd. Volgens geschriften zijn er 300.000 mannen aan het werk gezet om de klus in 10 jaar te klaren. De muur is later nog verder naar het westen uitgebreid en is ook een tijd als weg gebruikt om snel soldaten, wapens en voorraden te vervoeren. Het is verstandig stevige wandelschoenen aan te trekken, want het kan hier en daar wat glad zijn en het oppervlak is vaak wat oneffen. Ook kan het op de muur soms stevig waaien, waardoor het er vrij koel kan zijn.
Vanmiddag rijdt u naar het even buiten Beijing gelegen Zomerpaleis. Het paleis bestrijkt een groot stuk land, gelegen aan het Kunmingmeer, populair bij Chinezen die hier in de zomer met hun bootjes op rondvaren en zwemmen en in de winter wordt er op het meer geschaatst. De eerste tuinen en gebouwen werden hier geplaatst in de 14e eeuw. Aan het einde van de 19e eeuw werd alles gerenoveerd door de toenmalige keizer. Sinds 1924 is het Zomerpaleis voor het publiek geopend. Langs het meer voert een half open galerij van ruim 700 meter lengte naar de diverse gebouwen. De steunbalken van deze galerij zijn prachtig beschilderd met landschappen en historische en mythologische scènes. Aan het einde van de galerij is de Marmeren Boot te zien. (O,L,D)
Dag 5, 20 oktober 2017: Beijing – Pingyao (trein)
Vanochtend stapt u om 10.30 uur op de hogesnelheidstrein naar Pingyao, waar u om 14.30 uur arriveert. Hier waant u zich helemaal in het oude China. Pingyao staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. In de 19de eeuw was Pingyao hét financiële handelscentrum van China, te danken aan de ligging tussen Beijing en Xian. Het is leuk wandelen door de nauwe straatjes. Vooral ’s avonds is het erg gezellig, wanneer alle rode lampionnetjes zijn verlicht.
U verblijft hier 2 nachten. (O,D)
Dag 6, 21 oktober 2017: Pingyao (stadsexcursie)
De oude koopmanshuizen en tempels in Pingyao zijn goed bewaard gebleven. U neemt een kijkje in een paar van de musea. Een andere attractie is de stadsmuur die u beklimt. Als u er overheen loopt kijkt u neer op het levendige plaatsje. (O)
Dag 7, 22 oktober 2017: Pingyao – Xi’an (trein)
De ochtend is nog ter vrije besteding. In de loop van de middag wordt u naar het treinstation gebracht voor de reis per hogesnelheidstrein die u naar Xi’an brengt met vertrek om 17.00 uur. Aankomst in Xi’an om 19.45 uur. Hier verblijft u 2 nachten.
Xi’an is het oostelijke eindpunt van de Zijderoute en ligt aan de rivier de Wei he. In vroegere tijden werd het Chang’an genoemd, dat ‘eeuwigdurende vrede’ betekent. Tijdens de Tangdynastie was het de hoofdstad van China met een bevolking van misschien wel 1 miljoen inwoners op een oppervlakte van 84 km², waarmee het toen ongetwijfeld de grootste stad op aarde was. (O,L)
Dag 8, 23 oktober 2017: Xi’an (excursie Terracotta Leger)
Xi’an vormt het hart van het begin van de Chinese beschaving. De Qin-dynastie, de eerste dynastie die China verenigde, had vlakbij zijn hoofdstad. Het graf van keizer Qin Shi Huangdi met het bijbehorende Terracottaleger, is vlakbij de stad te bezichtigen en dat staat vandaag dan ook op het programma.
Dit is een relatief nieuwe attractie. De eerste ‘kuil’ met terracotta beelden werd namelijk pas in 1974 ontdekt door een paar boeren die een waterput aan het graven waren! Het bleek dat er hier een enorme ondergrondse stad lag begraven die van zeer groot historisch belang was. Het gaat hier om het grafcomplex van China’s eerste keizer: Keizer Qin Shi Huangdi. Hij stelde 700.000 dwangarbeiders te werk om zijn necropolis, zijn grafcomplex aan te leggen. Het geheel heeft een omtrek van 2,5 km en buitenmuren van 6 km. Nadat het voltooid was heeft hij, zo is de overlevering, alle handwerkers levend begraven in het ondergrondse paleis, zodat geen geheimen konden uitlekken…. Kort na de dood van de keizer werd het bovengrondse gedeelte van het mausoleum verbrand en geplunderd. Sinds die tijd was het alleen bekend dat er een grafheuvel was, het ondergrondse leger wordt in de geschriften nergens meer genoemd. Inmiddels is d.m.v. onderzoekingen en opgravingen gebleken dat complex tenminste bestaat uit de graftombe van de keizer zelf, het ‘Slapend Paleis’, en een uit circa zevenduizend beelden bestaand leger dat over vier kuilen is verdeeld. In drie kuilen zijn levensgrote beelden van krijgers en paarden aangetroffen, de vierde kuil was leeg. De grootste kuil (‘kuil 1’) is het eerst ontdekt en is 210×60 meter groot. Over de kuil heen is een koepel gebouwd, zodat de vondsten niet direct aan de elementen zouden worden blootgesteld. De kuil bevat een militaire formatie, gerangschikt in de slagorde van een infanterieregiment. De krijgers zien er niet allemaal hetzelfde uit. Er is duidelijk sprake van een rangorde, verschillende uitrustingen en zelfs verschillende gezichtsuitdrukkingen. De beelden zijn gemaakt van de zware klei die in de buurt wordt gevonden. Ze wegen ieder meer dan 300 kg en zijn gemiddeld 1.86 m. hoog. De opgravingen zijn nog steeds gaande. In 1976 werd de tweede kuil ontdekt. Deze bevat een eenheid van strijdwagens en cavalerie. De tweede kuil is pas in 1994 voor het publiek opengesteld. De derde kuil, die ook in 1976 werd ontdekt is relatief klein en bevat beelden van hoge officieren en generaals. Al met al is dit bezoek een zeer indrukwekkende ervaring! (O,L,D)
Dag 9, 24 oktober 2017: Xi’an (stadsexcursie)
Vandaag verkent u de stad zelf, tijdens een excursie: er zijn diverse interessante wijken om doorheen te wandelen. Ook neemt u een kijkje op een plaatselijke markt en bezoekt u de Great Mosque en de Wilde Ganzen Pagoda. Verder gaat u de stadsmuur op. De stadsmuur van Xi’an loopt rondom de oorspronkelijke oude stad en is ca. 14 kilometer lang. Bovenop de muur kan worden gewandeld, maar ook gefietst. Uw fietshuur is inbegrepen. De gids neemt u mee voor een tochtje. (O,L,D)
Dag 10, 25 oktober 2017: Xi’an – Yangshuo (vlucht)
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Guilin met vertrek om 11.00 uur. Na aankomst om 13.00 uur wordt u naar Yangshuo gebracht waar u de komende 3 nachten verblijft.
Het pittoreske plaatsje Yangshuo ligt aan de oever van de Li rivier en is door een magisch Karst landschap omgeven. (O,D)
Dag 11, 26 oktober 2017: Yangshuo (vlotvaren en fietstochtje)
Vanochtend maakt u een tochtje per bamboevlot over de rivier. Vanmiddag verkent u de indrukwekkende omgeving per fiets. (O,L,D)
Dag 12, 27 oktober 2017: Yangshuo (vrij)
Deze dag is ter vrije besteding.
Yangshuo heeft een gezellig centrum met een aantal leuk straten met veel winkeltjes en restaurants. (O)
Dag 13, 28 oktober 2017: Yangshuo – Guangzhou (trein)
Transfer naar de op ca. 1 uur afstand gelegen plaats Goncheng waar u om 08.30 uur op de trein stapt naar Guangzhou. Aankomst om 10.30 uur.
Het karakter van Guangzhou verschilt aanzienlijk van dat van steden in het noorden van China. De taal, het Kantonees, wordt niet begrepen door Chinezen uit het noorden van het land, die doorgaans Mandarijn spreken. Het Kantonees kent negen intonaties, in plaats van de vier tonen van het Mandarijn.
U verblijft hier de laatste 2 nachten van de reis. (O,L,D)
Dag 14, 29 oktober 2017: Guangzhou (stadsexcursie)
Tijdens de excursie van vandaag maakt u kennis met de stad. Het ware hart van Guangzhou klopt langs de Pearl River. Koloniale gebouwen omzomen de smalle lanen en roepen in herinnering dat het eilandje Shamian halverwege de negentiende eeuw onder Britse en Franse koloniale heerschappij stond.
U neemt o.a. een kijkje op de beroemde Qingping markt, een markt voor verse waar en medicinale kruiden. (O,L,D)
Dag 15, 30 oktober 2017: Guangzhou – Hongkong (trein en stadsexcursie)
In de ochtend transfer naar het treinstation voor de ca. 2 uur durende treinreis naar Hongkong.
Hong Kong bestaat uit het vaste land, dat aan China grenst, alsmede vele verschillende eilanden. Vele internationale bedrijven vestigden zich in deze metropool, met name op Hongkong Island. En aangezien land uiteraard schaars is op een eiland, leverde dit in de loop van de jaren een enorme hoeveelheid extreem hoge gebouwen op. En als er aan een van deze gebouwen wordt gewerkt, dan zet men er een steiger van bamboe tegenaan: East meets West… De uitstekende infrastructuur en het feit dat de bevolking naast het Chinees ook goed Engels spreekt, maken het verkennen van deze bruisende, kosmopolitische stad en voormalige Britse kolonie erg eenvoudig.
Na aankomst verkent u het zuidelijkste deel van het vasteland, het schiereiland Kowloon, dat louter uit winkels en shopping malls lijkt te bestaan. Dit geldt vooral voor de wijk Tsim Sha Tsui in het zuidoosten. Op het meest zuidwestelijke punt vindt u het vertrekpunt van de Star Ferry, de veerboot die de oversteek door de Victoria Harbour tussen Kowloon en Hong Kong Island onderhoudt. Geniet
tijdens deze 20 minuten durende tocht van de beroemde en spectaculaire skyline van Hong Kong Island.
Dan volgt een excursie over Hongkong Island. U gaat hier met de Peaktram omhoog naar The Peak, het hoogste punt van Hongkong. Ook maakt u een 20-minuten durend boottochtje met een traditionele sampan vanuit de vissersplaats Aberdeen.
In de loop van de avond volgt de transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam per Finnair via Helsinki. (O)
Dag 16, 31 oktober 2017: Aankomst Amsterdam
Aankomst op Schiphol in de loop van de ochtend.
Het is ook mogelijk om deze reis individueel te verlengen met een verblijf in Hongkong.
Mogelijkheden en prijzen op aanvraag.
Inbegrepen:
– vliegreis Amsterdam-Beijing en Guangzhou-Amsterdam per Finnair via Helsinki in Economy Class
– binnenlandse vlucht Xi’an-Guilin in Economy Class
– luchthaven-en veiligheidsbelastingen, brandstofheffing
– 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage per persoon op de vluchten
– hogesnelheidstreinen tweede klasse: Beijing – Pingyao, Pingyao – Xi’an, Gongchan-Guangzhou en Guangzhou-Hongkong
– vervoer conform programma per airconditioned minibus, exclusief voor dit gezelschap
– rondreis volgens programma met verblijf in 3- en 4-sterren hotels
– maaltijden conform programma (O=ontbijt, L=lunch, D=diner)
– excursies en entreegelden conform programma
– Nederlandstalige reisbegeleiding
– lokale belastingen
– uitgebreide reisbescheiden
Niet inbegrepen:
– visumkosten
– eventuele vaccinaties
– eventuele toekomstige brandstoftoeslagen op de vliegreis
– eventuele toekomstige brandstoftoeslagen op het lokaal vervoer
– overige, niet genoemde maaltijden
– drankjes bij de maaltijden
– fooien
– eventuele facultatieve excursies
– uitgaven van persoonlijke aard
– verzekeringen
– verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à €2,50 per boeking
– eenmalige dossierkosten à €32,60